omegan.blogg.se

Seglarskor och en cocker spaniel

Publicerad 2023-10-20 14:00:00 i Allmänt,

Jaha seglarskorna har sin historia i USA, det va lite otippat. Jomen det är inte alltid som man har föreställt sig. Det är bara att bita ihop och acceptera den nya världsbilden. Jahopp nehe, men imagen då? I och för sig har jag inte funderat särskilt mycket kring det, men rimligare hade väl ändå varit om uppkomsten varit i europa, varför inte Storbritanien!? Så den där fina nördiga konservativa stilen hade harmonierat bättre med seglarskons klassiska utstrålning. Den varianten hade känts bättre för imagen än ett poppigt och enfaldigt USA. Nåväl livet går vidare.

1930-tal var det då uppfinnaren Paul A Sperry halkade och föll överbord under en segling vilket fick igång entreprenören i honom. Sperry fick idén till sina ikoniska skor medan han såg sin hund, en cocker spaniel leka i snön. Han insåg att hunden inte halkade på isen, och satte sig för att designa en sko som inte heller skulle glida. Sperry designade ett fiskbensmönster av spår i sulan, som påminner om spåren och sprickorna från Cockerspanieltassen. Fiskbensmönstret gav extra dragkraft åt alla håll.  Innan bestod båtskor av antingen kanvasöverdelar med en platta av crepegummi limmad på botten eller skor med lindade "rep"-sulor." Båda dessa material hade sina brister: crepegummi, ett skrynkligt gummi som gav lite grepp, var halt när det var blött, medan repet var halt när det var torrt. Att segla barfota var inte ett alternativ eftersom de med lite mer yvigare rörelser på däck bröt sina tår.

Seglarskorna som lanserades 1935, var en hit bland båtfolk, inte bara för sina halkfria sulor utan också för det vitfärgade materialet sulorna var gjorda av som inte lämnade märken på en båts däck. Den ursprungliga Top-Sider hade en ovandel i canvas, medan den numera välkända läderöverdelen utvecklades 1937. Och nedan ser vi en bild från patentet samma år.

 Jag har som tradition sedan gammalt att köpa ett nytt par varje sommar. Förra årets modell;

Den designen är för härlig helt enkelt. En vän tycker att det blir lite för mycket lärarimage. -"Ta inte på dig en massa fula lärarkläder, du skrämmer ju bort alla brudar"  brukar det låta när vi ska åka på båtmässa.

 Och igår var det dags för årets inköp. För 1:a gången via nätet men det ska nog gå bra det med.  Kolla va vackert! Lite sportigare och kanske blir lärarimagen något mer nedtonad i år. 
 
 


Ankare

Publicerad 2023-10-06 14:00:00 i Allmänt,

Bosse Holmström vilket nyhetsankare!
Lägg ut! Som han sa den store seglaren, Bosse Holmström. 
Träffade honom på Coop i Trosa en gång. Nu kan jag läsa att han gick bort för några år sedan efter att ha drabbats av kallbrand bla. Tråkigt.
Det som han är minst känd för är nog hans segling/program på tv4. "Lägg ut" blev ett självklart namn. Men det fick ganska risiga recensioner. Samtidigt gjorde Treuteger "kasta loss" på svt som heller inte blev någon hit. Jag var road av båda och hoppas att det kommer något nytt om segling på tv framöver. Höll på att glömma bort "på vinden" med Valerius Hansson. Bla visar han en ny produkt på den tiden, ett så kallat draggklister. En uppföljning på det programmet skulle också uppskattas naturligtvis.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela