omegan.blogg.se

tänk om båtar kunde tala

Publicerad 2024-02-18 10:00:00 i Allmänt,

Här har den lilla fiskebåten nått sin slutdestination. Ödets makter är för besynnerliga ändå. Undrar vad den har varit med om. En och annan Bachalao har nog också dragits upp på den där båten och förstått det dystra faktum att det roliga livet i havet är över. Att hamna i en gryta med havets löckerheter och några chorizzokorvar är endast det som kvarstår.

Vem seglar till Arboga?

Publicerad 2024-02-16 14:00:00 i Segling,

Jo tjena, Örebro dag 5 var planen hahaha! Det där blir inte njutbar. Jag tog i lite för mycket och tvingas revidera planen. Framförallt pga Hjälmare kanal som man bara inte forcerar så där. Rekommendation om två dagar i enkel riktning gör det en aning komplicerat. Det verkar vansinnigt spännande att glida fram på Sveriges äldsta konstgjorda kanal. Men det får nog bli en annan gång när stjärnorna står rätt.

Arboga som en liten kompromiss istället? Då blir det ju i allla fall en skaplig kanal att glida på. Arboga är ett makalöst trevligt mål så det blir inga problem.

Klart man vill lägga till långsides vid den där kajen.

Antag att vi maxar seglingen upp till Västerås med drygt 12 seglingstimmar per dag. Jag planerar att sticka innan midsommar så det är ljust och fint. Jo men det ska nog fasen gå. Efter rivstarten till Västerås med 50 dist/dygn kan man lugna ned sig en aning tills det börjar närma sig hemseglats.Så här ser den nya planen ut:

  1. Västervik - Arkösund(50)
  2. Arkösund - Södertälje(50)
  3. Södertälje - Västerås(50)
  4. Västerås - Arboga(40)
  5. Arboga - Aspön(40)
  6. Aspön - Stockholm(40)
  7. Stockholm
  8. Stockholm (färja till Norröra)
  9. Stockholm - Nynäshamn(50)
  10. Nynäshamn - Oxelösund (40)
  11. Oxelösund - flatvarp(45)
  12. flatvarp - Västervik(20)

Antag att det inte helt går enligt plan och att man behöver mer tid så slänger jag in två dygn till. Tio seglingsdagar med ca 45 distans per dag är mastigt. Alltså en tur på två veckor blir det lite avrundat Förresten det där med Norröra måste jag få möjlighet att återkomma om.

Lite oklarheter angående Arbogaån och segelfri höjd råder. I Kungsör finns två broar att passera för båtar, Järnvägsbron med segelfri höjd på 2,7 meter samt Landsvägsbron med segelfri höjd på 3,8 meter. Broarna fjärrmanövreras från Kvicksundsbron och är alltså öppningsbara som tur är. Men närmar man sig Arboga så ser det ut att finnas en gångbro. Och inte nog med det, E20 skär så hänsynslöst rätt över  Arbogaån och tydligen med en segelfrihöjd av ca 2,5m.

Nja jag undrar vem som seglar till Arboga egentligen? Det skulle ju vara ett riktigt udda äventyr. Men jag får nog säga som Alfred sa till Ida när det var dags att lägga ned planerna på gifteriet. Fast nu gäller det seglingsplanerna till Arboga alltså;

Det tror jag vi tar och skiter i.

Men ytterligare lite info ang det här innan vi släpper det för gott. Man kan tydligen lägga till nära E20bron;

 
Och för att komma in till kulturstaden Arboga är det därifrån dryga kilometern till fots,cykel eller med jollen. Så att det går men det är nog inte så vanligt att någon från tjust skärgård bestämmer sig för Arboga som mål. Men frågan måste få ett svar. Vem seglar till Arboga? Ja det är nog de närmast sörjande i västra delen av Mälaren.

Så att Stockholmsrutten blir nu föremål för revision ännu en gång. Återkommer.

 
 
 
 
 
 


Hydran vid Lilla Utterklabben

Publicerad 2024-02-09 14:00:00 i Segling,

Härligt långt ute bland skären var jag med  Hydran runt 2002. Nämen dra på trissor parkerade jag i ett sälskyddsområde!? Det där blir svårt att släppa och jag får be om lov att få återkomma i ämnet. Även om det snart är preskriberat som tur är.
Århundradets dimma mötte mig den påföljande dagen. Jag skulle hem och dimman släppte inte förrens mötet med Freden i Spårösund. Meddelst  en garmin12+sjökort och min Yamaha 4 hk på tomgång tog den resan en halv dag i anspråk. Men det är fint därute vid Lilla Utterklabben. Intressanta rev, skär och grund norröver. Logen, knallarna och sist men inte minst smällen. Upprinnelsen till det sistnämnda namnet skulle jag hemskt gärna ta del av. Undrar hur och när det small till på stenarna där. Återkommer säkerligen i ärendet.
Hydrorna blir alltmer sällsynta. Hoppas att det finns några entusiaster som bevarar denna kulturskatt. Nedan ett foto från en som fattar värdet av en Hydra;
 




Inlägg nummer 100 och inte nog med det, 100 dagar till sjösättning! Ska man segla till Örebro?

Publicerad 2024-02-02 14:00:00 i Segling,

För några år sedan var vi på roadtripp runt Hjälmaren. Vi stannade till vid Hjälmarekanal- och docka. 
Intrycken därifrån blev svåra att skaka av sig. De har legat lite latent under några år och bubblat. Men nu börjar de blomma ut och jag skissar på att segla dit i sommar. Tar jag i för mycket nu eller är det görbart? Återkommer om någon vecka med en planering.




Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela