omegan.blogg.se

Ankaret

Publicerad 2023-09-29 14:00:00 i Allmänt,

Ankaret - en nautisk tatuering

Trender är ett besynnerligt fenomen. Människan verkar förlora förståndet när en ny trend är som hetast. Som en flock drar den fram och när väl den sista idioten i svansen är med så byts trendriktningen. Och då är merparten av de tatuerade helt ovetandes om hur ute de är, vilket gör det hela ännu mer pinsamt.

När det blir totalt ute att tatuera sig och alla som har klottrat ned sina kroppar raderar ut mastodontobjekten med laser. Ja då kan det vara dags för mig. Faktum är att det ligger nog endast några år fram i tiden. Det blir till att gå mot strömmen och tatuera in en favorit, nämligen ett ankare. Eller allra helst en tremastad bark på bröstet men osäker på om jag kan fylla upp den kostymen då jag respekterar de gamla oskrivna sjömanslagarna.

 Ett ankare är det säkraste till sjöss. Det har länge varit en symbol för skydd , stabilitet och säkerhet. Vidare representerar den ära , lojalitet och, naturligtvis, hopp och åtföljdes ofta av ett hjärta, orden "mamma" eller "pappa" eller en älsklings namn. Att ha korsat Atlanten var också ett kriterie under en period.

 Sjömanstatueringar går tillbaka tusentals år. På den tiden hade de en distinkt betydelse. Intressant att se vem som var ämnad och vad de sa om deras bärare. 1500-tal och Samoa så utfördes tatueringen med krut och urin. Då utgjorde tatueringarna en slags loggbok för sjömännen. Senare blev symboliken mycket viktigare. Ex en svala  innebär att man seglar 5000 sjömil. Svalan blir symbolen för att lyckas återvända efter långa och mödosamma resor.

Svala med en dolk=medsjöman som dött.

Fullriggat fartyg, typ tremastade segelbåt=om du rundat kap horn

Sköldpadsskal alt neptunus=korsat ekvatorn

Isbjörn=korsat polcirkeln

Drake=seglar till Kina

Gyllene drake=180:e meridianen, kalenderdagar 

Ros genomborrad av dolk= sjöman som är modig och villig att gå en fight 

Håll och fast alt Hold and Fast=rorsman med snabba reaktioner i dåliga väderföhållanden.

Hula tjej=män som seglade på hawai

Pinuppa=påminnelse om kärleken den lämnat i land

Sjöjungfru=kärlek till havet 

Fyr= symbol för ljus, hopp och skydd.

Gris och tupp=vidskepelse mot skeppsbrott och garanti för överlevnad. dessa djur ofta hölls ombord i trälådor som sällan sjönk i en olycka, ofta spolades iland med djuren fortfarande i god behag.





Släng ankart!

Publicerad 2023-09-22 12:00:00 i Allmänt,

En liten historia om en incident med ett ankare i oktober 1984 .

Släng ankart! som han sa, den självutnämnde bryggexperten. Det blir ganska skoj uttalande då det rent språkligt kan bli bättre och kommer från en expert i sammanhanget.

Nåväl, ett ankare, en gång i tiden endast en sten i änden av ett rep.Teknikhistorien gjorde sitt och idag har vi och vet vi bättre.  Ankaret ett givet objekt såklart att tatuera in på den tiden för en som arbetade till sjöss. Symboliken är klockren. 

Människan idag är naiv som vill vara unik och går på den trend som nyss peakat och inom tio år är man förmodligen helt ute. När det blir totalt ute att tatuera sig och alla som har klottrat ned sina kroppar har raderat ut mastodontobjekten med laser. Ja då kanske det är dags för mig, att tatuera in en favorit, nämligen ett ankare.

 

 

 Det ska vara den här enkla designen. Snyggt! Men var ska den sitta? På gubbvaden kanske.

Ett alternativ hade varit en tremastad bark på bröstet men osäker på om jag kan fylla upp den kostymen då jag respekterar de gamla oskrivna sjömanslagarna. 

Så till ankarfadäser, inte ett enda missöde har jag råkat ut för i ankarsamanhang. Och då räknar jag ej med de gånger som ett ankare ej har fäst riktigt och slitit sig för det ingår liksom i de berömda spelreglerna. Har man någon känsla för geomorfologin och den topografiska öppenheten så ter det sig ganska självklart att man direkt ser var vi har sedimentstionsbottnar och transportbottnar. Oj det här blir som att svära i kyrkan känner jag. Liite väl kaxigt kanske och en justering i attityd vore klädsamt. I annat fall som att be om det och ankarproblemen är på ingång. Jag tar tillbaka allt det där. 

Fokus nu istället på de två tjejerna som varit med om den största ankarblundern genom tiderna. Ja det är sådant man bara ser på film. Och just det, vi har det på film också iden kära gamla SOS sällskapsresan när Titanic ankrar en rysk ubåt.

 31 oktober 1984 sjukanmäler sig två tonårstjejer och sticker till Väddö där en av familjerna har sommarstuga. På fredagen tänker de åka hem och dansa på kvällen, men bestämmer sig först för att ro ut lite i viken. När de är ute i ekan börjar det blåsa kraftigt och de driver ut till havs. Det är kallt och situattionen blir allt mer desperat och hur mycket de än försöker ro hem åker de ut till havs. För att sluta driva kastar man ankar. Och dra på trissor man träffar en rysk ubåt med ankaret. Jädrar va förvånade och orolig ryssarna måste blivit. 
Nu kan de bara vänta på att någon hittar dem, tänker tonårstjejerna. Klockan två på natten dyker en plattform upp ur havet, enligt tonåringarna. De ser en infäst stege på en plattform och ror för att nå den. Men kommer inte fram utan blir bländade av strålkastare. Efter 10 min slocknar det och ubåten försvinner. Jo just det,  tjejerna hade faktiskt ankrat en rysk ubåt.

Ryssarna styr upp det där och låter det sovjetiska fraktfartyget "Dagestan" dyka upp lite senare. Det styr rakt mot flickorna och räddar dem. På "Dagestan" får tonåringarna vård, mat och nya torra kläder. Sedan förs de till Sverige där de senare blir förhörda av försvarsmakten. Tur att de överlevde för jag är ganska säker på att ryssarna övervägde det andra alternativet.

Ja jädrar vilken storry. Sann är den också, vill jag påstå. Oj oj oj vilken ankarfadäs!

 

 
 
 


Bloggtorka

Publicerad 2023-09-01 14:00:02 i Allmänt,

 Jo ja tackar,  en strålande ambassadör för den egna båttypen. Försäljaren brer på ordentligt. Det snålas absolut inte med det egna berömmet.
 
"Segelbåten som ger dig härliga äventyr och goa minnen."  oj oj oj där sattes ribban direkt och båtmodellen får höga krav att leva upp till. 
 
Vidare fortsättningen i samma anda:"Med fin design och imponerande prestanda tar den dig igenom världens hav". Det där blev lite magstarkt kände jag.
 
"Den är helt sommarklar och redo att segla dig dit du önskar". Sommarklar var ett nytt begrepp men man fattar. Ja man kan ju önska … men ofta är det stora skillnader mellan teori och praktik som säljaren såklart inte går in på. Man anar nu att vi har att göra med en nybörjare vilket nästa mening bekräftar;
 
"Den imponerande segelytan fångar vinden perfekt och ger dig snabb, smidig och säker segling" hahahaha det där låter galet och långt ifrån trovärdigt. Vidare;
 
"Med sitt stabila skrov och effektiva roder ger den full kontroll över vågorna, så du kan känna dig trygg"  Absolut direkt missvisande vill jag påstå.
 
 
Nåväl, vad var det för båt tror ni? blogg.se uppmanar mig att ställa frågor till mina läsare för att få lite fart på bloggen.
 
Vilken båtmodell är det som man försöker sälja? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela