omegan.blogg.se

Skärgården - här händer ingenting

Publicerad 2023-07-28 08:56:00 i Naturgeografi,

Skärgården, närmare bestämt Skansholmarna. Ensam vandrade jag runt på denna öde ö mitt under högsommaren. Skärgården - här händer ingenting.
Ååå vad det är vackert i skärgården. Det finns ingenstans som man kan få så mycket inspiration som i skärgården. Här händer liksom ingenting. Se hur kvällshimlens purpurrosa nyans slår mot klipphällens karga gråa sten. Samtidigt som tallarnas toppar sprakar av grönt ursinne. Det kan du aldrig fånga i en tavla. Du kan försöka, men det blir aldrig lika vackert som tavlan inombords. Vet du vilket som är världens vackraste konstverk? Skärgården. Skärgården självt,  här händer  ingenting.#grotesco

Finnkarten

Publicerad 2023-07-26 13:35:00 i Segling,

ajajaj och ojojoj!
Nu är det visst lite stiltje på bloggen.Jag skickar in två bilder på Finnkarten, en från igår och en från idag. 
En Omega och Finnkarten! Vilken härlig kombo!
#bloggtorka

Jarrackförbundet

Publicerad 2023-07-22 08:05:00 i Allmänt,

Nåväl då är vi framme i del 3 angående segelsymbolen för Jarrack. Den skapande processen är över och nu är den klar för leverans. Så här blev slutresultatet;
Jag ska idag leverera den till dess mottagare. Och vidare hoppas jag att Jarrackförbundet(fb-grupp med 8 medlemmar) formellt erkänner den som det officiella segelmärket. hehe 

Segling v/s cykling

Publicerad 2023-07-22 07:58:00 i Allmänt,

Vecka 29, den stora seglarveckan är till ända. Sedan gammalt är den vigd för segling. Det brukar alltid vara fint väder men i år måste jag vara lite gnällig. Det var faktiskt lite för blåsigt och kyligt. Vidare är jag för första gången en aning besviken på omegan. Visst den är ökänd för att vara vek, jag vet. Men hittills har det gått finfint att parera det med revning. Egentligen gjorde den det nu med men jag såg dess begränsningar och upptäckte så att säga en ny ofin egenskap. Alltså när det blåser 15 m/s och mer därtill. Antag att vi går för endast bottenrevad stor på kryss i 15m/s. Ja där verkar gränsen gå. Ok jag kanske kan jobba något på uthal mm för att få det lite mer behagligt men kom igen! Ska 15 m/s begränsa den här båten? Är alternativet att dra på motorn i det läget? Lägg till lite sjö som bromsar så blir motorgång inte heller så rolig. 
Jag gav upp seglingen redan på tisdagen och drog iväg på en härlig runda med landsvägscykeln istället.

Cykling och segling(<15 m/s),  vilka härliga former av friluftsliv. Och vad mycket likheter det finns. Med ett redskap förflyttar man sig i naturen. Man kämpar med och mot naturens krafter. Variationerna i väder och vind är lika. Ibland har du motvind och ibland medvind. Kontraster. Man har ett mål som ibland kan behöva en omprövning. Och vilka härliga fartupplevelser sedan. Mellan Virserum och Högsby hade jag en medelfart på 13 knop. Och det lilla äventyret såklart. Här har du möjligheten att själv få bli en motsvarighet till Göran Kropp.
 
 
 
 
 

Intarsia del2

Publicerad 2023-07-13 17:18:42 i Allmänt,

Slipat.
Inoljad.
Lackad.
 
Snabbt, forcerat och nästan lite impulsivt ska det gå på bekostnad av finish och detaljer. Speciellt så här mot slutet av projektet. Jomen så är det sedan gammalt. Tids- och kostnadseffektivt är det i varje fall. Limmade bitarna med PL400. Någon klassisk nåtmassa blev det inte utan istället tog jag det som fanns hemma nämligen Biltemas 2komp finspackel. Återstår att se om vi får en uppföljning på det här. Jag funderar nämligen på att limma dit en tross som inramning.
 

Segelmärken och intarsia

Publicerad 2023-07-07 08:37:00 i Segelbåtsfix,

Omega. Såklart var det givet för mig att lägga in en liten intarsia på ruffluckan. Ganska tacksamt segelmärke är det.

Trä! Vilket roligt material att arbeta med! Tänk om man hade en snickeriverkstad istället för de primitiva förhållandena som råder för närvarande i trädgården! Avkopplingen är grejen med träjobb. Uppslukad blir man. Omgivningen finns inte. De stora och små problemen försvinner totalt. Addera kreativiteten när den kommer igång så blir träprocessen oslagbar. Finalen i processen när man är i slutfasen av slipandet och strax ska olja in, ja då är det på topp.
Särskilt intressant happening när det uppstår ett bonusprojekt ur ett annat. Det hände mig häromdagen när jag hjälpte en vän med att såg till ett peke. Efter avslutat jobb såg det ut så här;
De avsågade bitarna bildade ett mönster. Till råge på allt även lite segelform. Ja gudars skymning det där bara måste jag jobba vidare med. Peket är avsett för en Jarrack33. Googlade efter segelmärken men det verkar vara så illa att det inte existerar. Nä men då tar jag tag i det helt enkelt. Loggan är på gång! Att det blir lite intarsia behöver jag knappt nämna. 
 
Teakbitarna var alltför tjocka varför jag sågade itu och vi landade i några olika mönster där nedanstående stack ut lite extra:
En mahognyplyfa fick äntligen bli delaktig i något mera än att ligga och vänta i källaren. Det där med väntan finns det förresten många nivåer på och vi människor är faktiskt usla på att vänta. Ta bara fenomenet att "ha tråkigt" som man skyr som pesten i modern tid. Faktum är att det är en livsviktig ingrediens i kreativiteten. När du har tråkigt och kreativiteten närmar sig noll. Lägg dig på soffan och titta upp i taket. Då är det bara en tidsfråga innan kreativiteten kommer till dig. Det är bara att vänta.
Fästingen är bra på att vänta, men då handlar det knappast om någon fjantig kreativitet. Överlevnad min vän, överlevnad. Fästingen bara sitter och väntar och hoppas på att få napp. Och märk väl, det räcker så. Känn på den ett tag, om du har tid v.s .
Det inrymmer hela Maslovs behovstrappa i ett enda steg. Eller finns det någon motsvarighet till den berömda trappan för fästingar? Ja därom tvistar de lärde.
 
Nåväl nu var det äntligen dags att gå en rond för mahognyplyfan. Jag valde en överdrivet avlång design. Skissade av hela rubbet och planen var en limmad intarsia.
 
Handöverfräsen som för mig är en relativt ny bekantskap fick göra jobbet. Hetsen är bekymret. Jag blir alltför entusiastisk och processen måste speedas upp, får jag för mig iaf. Jag har ju lärt mig att det är just då som misstagen kommer. Men ändå lär jag mig inte. Eller är det nu jag lär mig? Nja inte första gången jag gjort reflektionen men det blir mer och mer av en slags medvetenhet. Oavsett är jag sannolikt mitt i en lärprocess.
 
Med dremmeln ville jag rista in J33 i de två centrala teakplattorna. Även nu spelade min impulsivitet ett spratt då jag ej hade ro att ens ta fram en bokstavsmall. Det fick bli på fri hand. J;et fick ok, även 3:ordna var för sig. Treorna jämte varandra, ja då skavde det lite. Vidare såg jag också att jag fräste en aning fel på ett ställe. Tänk att man inte får göra några fel alls! Jag gör ju så gott jag kan säger jag ibland när min Camilla är kritiskt. Då får jag svar på tal; -"ja men det räcker inte!".
Helt sant är det. Men i skapandeprocessen kan det ena leda till det andra. Missödet med slarvet medför lite nya planer för mellanpartiet. Blir nog svart nåt där istället för mahogny. Och den nåtade intarsian kan mycket väl bli bättre än den limmande, tjosan tjosan! I skrivande stund så har vi landat i de här träbitarna som nu ska få återgå till källaren en stund för att så att säg mogna till sig något.
 
fortsättning följer.
 
 
 

Stortriss*2

Publicerad 2023-07-06 15:43:00 i Allmänt,

Par i stortriss är inte triss(t). hahahh
 
 
Undrar hur länge det är sedan de fick vara i sitt rätta element?
Undrar också va de varit med om. Tänk om båtar kunde tala. 
Undrar varför de lämnades här. Mossa växer på rufftaket.
Undrar vad framtiden har i sitt sköte för par i triss. Existensen är ett bevis på bra kvalité.
 
I slutet på 1900-talet började jag segla och det var just mk1 modellen. Nostalgin blev stor när jag idag råkade träffa på tvenne skönheter, och något bedagade var de båda. 
 
Den ena verkade inte varit nöjd med styvheten/avdriften och har monterat på lite extra järn där nere i södern. Undrar just vad det gav för effekt.
 
Det man med säkerhet vet är att det krassa ekonomiska värdet idag är noll. Undrar vad det är om 20 år?
 
Jag återkommer med ett inlägg inom en snar framtid om mina erfarenheter av stortrissen. Den båten ligger mig varmt om hjärtat.
 
 
 

BosseP

Publicerad 2023-07-01 11:00:00 i Allmänt,

Bosse P den store seglaren fyller 70 år idag. Vi säger stort grattis! BosseP är kingen helt enkelt och inte bara inom segling. Vet ingen som är så bra historieberättare och otroligt bred i sitt kunnande. Samtidigt har du både humorn och djupet. Man får alltid intressanta diskussioner med dig.
Stort grattis ännu en gång och hoppas att vi ses på sjön snart igen.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela