omegan.blogg.se

Några tidiga vårtecken is coming up - gruset, tranan och fidran

Publicerad 2024-01-26 15:00:00 i Naturgeografi,

Snart ser vi gruset på marken!
Inte ljuset min bäste vän, utan gruset! Snart ser vi gruset! Är inte det ett vårtecken så säg. Grus på asfalt.
Men ljuset ska visst också vara på ingång har jag hört. Dryga 4 min mer ljus per dag i nuläget. Vi har både gruset och ljuset inkommande framöver.
Och inte nog med det, Tranan börjar ladda för hemfärd. Nja inte riktigt ännu kanske men vadå, något att se fram emot är det. Att tranan laddar upp mentalt för den långa färden hemåt menar jag. För visst är Norden tranans hem? Eller vad tycker tranan egentligen. Kanske känner den att viloperioden i Afrika är höjdpunkten. Nja det är inte troligt. Jag drar till med en rolig historia om tranan från det glada 80-talet för att komma till ett avslut.

Vad är det för skillnad på en trana?
Svar: Den kan varken flyga.
Det där är ganska roligt faktiskt.
 Jag noterar ytterligare en fastfrusen fidra. Det där sticker ut statistiskt en hel del. Ett stickprov med ett stratifierat urval ger för handen att av de fastfrusna segelbåtarna i staden utgör 20% av fidra. Det är en cool båttyp som verkar ha coola ägare. Än så länge flyter fidran, med stöd av isen. Vindrodret är i beredskap också. Sammanfattningsvis några tidiga vårtecken som är på ingång är gruset, tranans mentala uppladdning och en sjunkande fidra.
 
107 dagar till sjösättning!











Är det fortfarande januari!?

Publicerad 2024-01-26 14:00:00 i Naturgeografi,

Januari, nej det ska ej vara enkelt. Det står ingenstans att det ska vara enkelt.
Tror sig vara nöjd men oj vad man bedrar sig.
Okej för att det värsta är över och ny halvlek är inledd så är det lik förbaskat ingen lätt match.
En tuff period är avklarad men ändå är det inte självklart och besynnerligt svårt att ta ut någon glädje i förskott.
 
I januari står levandet still.
Fåglarna flyger inte gärna
och själen
skaver mot landskapet
som en båt mot bryggan.
 
Snö och mörker är nog den bistra verkligheten att tampas med ett tag till. Men var är domarn? Endast en jädra domherre som sitter o glor. Va fan ska jag göra, åka skidor går inte heller. 
Men även om det ljusnar lite sakta över havet nu. Det handlar om minutrar o store gud.
Sjöfågelflockar far omkring, annars är allt dött.
 
I januari står levandet still.
Fåglarna flyger inte gärna
och själen
skaver mot landskapet
som en båt mot bryggan.
 
 
Men va sjutton, det är vårtecken på inkommande har jag hört.
 
 
 
 



Sladö Askar

Publicerad 2024-01-19 15:42:00 i Naturgeografi,

Linne' besökte platsen och kommenterade askarna redan på den tiden. Man vill gärna veta mer om Linne's spaningar där.
Märkligt att asken mår så bra där långt ut i havet. Blåsigt brukar det vara därute och inte som vid tillfället då fotot togs ca 2m/s.
Den har använts som sjömärke redan 1640, finns det anteckningar om. Medelåldern för en ask är 200 år så den där gammelasken som har dubblat livslängden måste ha hittat den rätta källådern i stengrytet. Asken är spännande då den är sist av alla på våren men först på hösten. Ja exakt, med löven. Och lövet jo det har 300 klyvöppningarna per kvadratmillimeter. Man tror knappt att det är sant. Kan det hänga ihop med den korta produktionsperioden? Det får bli min spaning i väntan på Linne's. Den här lille rackaren ser man ibland i närheten av Askarna.
Apollofjärilen i gasutbytessamverkan med Asklövet.
Om ni är på Hasselö så är det värt allt besvär att vandra ut till udden och spana ut över havet och askarna.
Sist men inte minst för att återkomma till Linne's svunna tider. Asklövet var en slags bantningmedicin på 1700-talet då de lärde skrev;
 
"the som äro mycket fete och orörlige kunna taga tre Bladh af Ask och doppa i vin, äta thet hwar Morgon fastande så blifwa de smale och wige af sig igen"






Skansholmen

Publicerad 2024-01-12 14:00:00 i Naturgeografi,

Ja Skansholmen var ska vi börja egentligen. Finast bland alla och bästa läget har du. Klubbhuset är något alldeles utöver det vanliga. Stil och finess i en utomordentligt vacker natur.
Minnen, minnen och minnen. Den röda hydran, blåa ifn samt den gula misilen var båtar som jag ofta angjorde där. Minns framförallt sommaren med ifn när Arvid och Kalle metade nonstop från bryggan. Samma sommar då Shakira hade en fin slagdänga. Sommaren 21 hade jag ryggproblem och var tvungen att jogga varje dag. Det gick fint att få ihop 6km även på Skansholmen. Från Öst till väst 10 gånger mitt i högsommarjuli. Endast jag på ön vid tillfället, men undrar om någon förbiseglande såg mig?
Det är inte ofta man ser sådant när man seglar förbi där. Undrar förresten om det har hänt förr? Är jag den enda som har gjort det!? Men herregud det är unikt och ett slags världsrekord ju!
 
Nu är det vinter och då passar det fint med en isbrytare från 30-talet som har ganska tjock is att bemästra ser det ut som. Skansholmen i bakgrunden.
 
 


Januari

Publicerad 2024-01-05 14:00:14 i Naturgeografi,

Januari ja det är inte helt enkelt. Nöjd som fanken är man över att ha passerat halvlek så att säga. En tuff period är avklarad men ändå är det inte självklart och besynnerligt svårt att ta ut någon glädje i förskott. Snö och mörker är nog den  bistra verkligheten att tampas med ett tag till. Även om det ljusnar lite sakta över havet nu. Sjöfågelflockar far omkring, annars är allt dött.
Det är oundvikligen bara att hålla med Tomas Tranströmer;

I januari står levandet still.
Fåglarna flyger inte gärna
och själen
skaver mot landskapet
som en båt mot bryggan.

Men nu hänger vi inte läpp längre. Upp med hakan och garden så blickar vi framåt! Tjooooosan! Den här tiden är som gjord för att skissa upp lite planer kring projekt och kommande turer! tjoooooo!!!!!!



Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela