omegan.blogg.se

Vindindex med en vindex

Publicerad 2024-04-26 15:00:00 i Segelbåtsfix,

 
Ja där satt den. Jag hade tidigare en tradition med omega28:an att lägga ut på sociala medier när vindexen var på plats. För kännedom, som jag sa. Ganska trevligt faktiskt men det kom av sig och inget varar för evigt som bekant.
 
Undrar hur många som har för vana att ta sönder sina vindexar under på- och avmastning. Jag hade nog en period av 4-5 år då jag förbrukade en vindex varje år. Minns ett år när jag särskilt tänkte på vindexen och det var upptagning. Båten var på plats på land och kranföraren hade bara att ta hem slingen men såklart fladdrade den till och touchade sönder vindexen. Nu på senare tid har det varit lite lugnare på den där fronten. Kommer också ihåg en sommar när jag av någon anledning inte hade någon vindex. Förmodligen för att den gått sönder och ingen ny införskaffats är nog en rimlig gissning. Det va inte så lyckat för seglingsupplevelsen då man ständigt böjde nacken för att glo mot masttoppen. Förgäves varenda gång.
 
En prylgalen seglarvän till mig har köpt ett trådlöst vindinstrument kopplat till gps. Han har en föreställning om att inte just behöva göra den där nackböjarmanövern. Mitt tips för att det ska bli verklighet blir nog att skruva bort vindexen i så fall. Osäkert om det räcker så. Reflexer är svårt att jobba bort.
Uppe i masttoppen bjuds det på fina vyer. Vad sägs om det här perspektivet på en Omega28;
 
Vilka härliga former den har, Omega28:an.




Onsdagssegling på Skeppsbrofjärden

Publicerad 2024-04-19 15:49:32 i Segling,

Efter att ha styrt upp onsdagsseglingarna under 10 år känns det bra att nu sätt punkt för det. Skoj har det varit men inget varar för evigt. Nu kanske jag istället får vara med och kappsegla för första gången under mina 25 år med segling!?
Det blåste inte speciellt mycket onsdagen den 26 augusti 2020.
 


Att segla 10 distans men endast förflytta sig 1

Publicerad 2024-04-12 15:00:00 i Segling,

Resan är målet heter det. Det stämmer så bra med segling. Ibland vill man förflytta sig så mycket som möjligt då det kan hända att man drabbas av lite adhd-segling. Det spelar ingen roll för det är i alla fall resan som är målet. Man har oändligt med möjligheter och det gäller bara att trigga igång fantasin. Den där rutten när jag förflyttade mig endast en distans på ca 3 tim var nog sommarens hödpunkt.



Sven

Publicerad 2024-04-05 16:00:00 i Kulturhistoria,

Ja så har det blivit dags för giganten och grundaren till Kryssarklubben som för övrigt firade 100 år ifjol. Sven Grenander jobbade som lärare på Västerviks gymnasium nuvarande Ellen Keyskolan. Sven utbildade även många inom segling och hade han fått bestämma så vore det nog ett eget undervisningsämne som det för övrigt är i en del kommuner i fd östtyskland. Men hur fick han sitt seglingsintresse?

Jo det var med brodern Max som på morfaderns egendom Runstorp vid Roxens norra strand. Närheten till vatten och tillgång till båtar gav tidigt pojkarna intresse för segling. Bröderna hade tillåtelse att använda roddbåtarna som fanns på egendomen bara de inte begav sig utanför egendomens halvmillånga strands vassar, något pojkarna tydligen lätt glömde när de kommit utom synhåll från bryggan. Här är en bild på de båda gossarna;

 
När Sven var i tio-elvaårsåldern började intresset för segling begynna då pojkarna kom på att de lättare kunde ta sig till det badhus beläget dryga kilometern öster om bryggan, där de ett par timmar dagligen befanns sig, om de använde en båtshake som mast och riggade denna med ett badlakan. Sommaren 1892 beställde pojkarna i hemlighet ett segel från en segelmakare i Norrköping. Våren 1895 hade bröderna lyckats övertyga föräldrarna att det var mindre farligt att segla med en riktig segelbåt än med roddbåtarna. För sina besparingar på 500 kronor inköptes en 24 fots halvdäckad båt: "Ceres", byggd 1888 på Heggblads varv i Norrköping. Den var ursprungligen avsedd för kappsegling på Bråviken för varvsägarens egen räkning och hade vunnit ett tjugotal priser, men eftersom båtarna utvecklades och nya modeller tillkom minskade de framtida vinstmöjligheterna, varför han sålde båten.

Den 3 juni 1895 låg så Ceres för ankar utanför Runstorps brygga, brödernas första riktiga segelbåt. Ja på den vägen är det och resten är historia. 

30 år senare hade Sven kryssat runt en hel del. Vid den tiden drog han igång kryssarklubben och ovan ser vi klubbens första årsbok. Kryssarklubben är för övrigt en mycket trevlig klubb som också ger ut Sveriges bästa tidsskrift, På Kryss.
 


Regn

Publicerad 2024-04-02 09:00:26 i Allmänt,

En halvrisig sommar fick vi uppleva ifjol. Ska den följas upp av en ännu sämre innan det blir bättre? Det ser ut som det ska bli en regnig sommar för så där högt upp i träden är ovanligt att skatorna bygger bo;
(null)
(null)

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela