omegan.blogg.se

Sven

Publicerad 2024-04-05 16:00:00 i Kulturhistoria,

Ja så har det blivit dags för giganten och grundaren till Kryssarklubben som för övrigt firade 100 år ifjol. Sven Grenander jobbade som lärare på Västerviks gymnasium nuvarande Ellen Keyskolan. Sven utbildade även många inom segling och hade han fått bestämma så vore det nog ett eget undervisningsämne som det för övrigt är i en del kommuner i fd östtyskland. Men hur fick han sitt seglingsintresse?

Jo det var med brodern Max som på morfaderns egendom Runstorp vid Roxens norra strand. Närheten till vatten och tillgång till båtar gav tidigt pojkarna intresse för segling. Bröderna hade tillåtelse att använda roddbåtarna som fanns på egendomen bara de inte begav sig utanför egendomens halvmillånga strands vassar, något pojkarna tydligen lätt glömde när de kommit utom synhåll från bryggan. Här är en bild på de båda gossarna;

 
När Sven var i tio-elvaårsåldern började intresset för segling begynna då pojkarna kom på att de lättare kunde ta sig till det badhus beläget dryga kilometern öster om bryggan, där de ett par timmar dagligen befanns sig, om de använde en båtshake som mast och riggade denna med ett badlakan. Sommaren 1892 beställde pojkarna i hemlighet ett segel från en segelmakare i Norrköping. Våren 1895 hade bröderna lyckats övertyga föräldrarna att det var mindre farligt att segla med en riktig segelbåt än med roddbåtarna. För sina besparingar på 500 kronor inköptes en 24 fots halvdäckad båt: "Ceres", byggd 1888 på Heggblads varv i Norrköping. Den var ursprungligen avsedd för kappsegling på Bråviken för varvsägarens egen räkning och hade vunnit ett tjugotal priser, men eftersom båtarna utvecklades och nya modeller tillkom minskade de framtida vinstmöjligheterna, varför han sålde båten.

Den 3 juni 1895 låg så Ceres för ankar utanför Runstorps brygga, brödernas första riktiga segelbåt. Ja på den vägen är det och resten är historia. 

30 år senare hade Sven kryssat runt en hel del. Vid den tiden drog han igång kryssarklubben och ovan ser vi klubbens första årsbok. Kryssarklubben är för övrigt en mycket trevlig klubb som också ger ut Sveriges bästa tidsskrift, På Kryss.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela