omegan.blogg.se

Ankaret

Publicerad 2023-09-29 14:00:00 i Allmänt,

Ankaret - en nautisk tatuering

Trender är ett besynnerligt fenomen. Människan verkar förlora förståndet när en ny trend är som hetast. Som en flock drar den fram och när väl den sista idioten i svansen är med så byts trendriktningen. Och då är merparten av de tatuerade helt ovetandes om hur ute de är, vilket gör det hela ännu mer pinsamt.

När det blir totalt ute att tatuera sig och alla som har klottrat ned sina kroppar raderar ut mastodontobjekten med laser. Ja då kan det vara dags för mig. Faktum är att det ligger nog endast några år fram i tiden. Det blir till att gå mot strömmen och tatuera in en favorit, nämligen ett ankare. Eller allra helst en tremastad bark på bröstet men osäker på om jag kan fylla upp den kostymen då jag respekterar de gamla oskrivna sjömanslagarna.

 Ett ankare är det säkraste till sjöss. Det har länge varit en symbol för skydd , stabilitet och säkerhet. Vidare representerar den ära , lojalitet och, naturligtvis, hopp och åtföljdes ofta av ett hjärta, orden "mamma" eller "pappa" eller en älsklings namn. Att ha korsat Atlanten var också ett kriterie under en period.

 Sjömanstatueringar går tillbaka tusentals år. På den tiden hade de en distinkt betydelse. Intressant att se vem som var ämnad och vad de sa om deras bärare. 1500-tal och Samoa så utfördes tatueringen med krut och urin. Då utgjorde tatueringarna en slags loggbok för sjömännen. Senare blev symboliken mycket viktigare. Ex en svala  innebär att man seglar 5000 sjömil. Svalan blir symbolen för att lyckas återvända efter långa och mödosamma resor.

Svala med en dolk=medsjöman som dött.

Fullriggat fartyg, typ tremastade segelbåt=om du rundat kap horn

Sköldpadsskal alt neptunus=korsat ekvatorn

Isbjörn=korsat polcirkeln

Drake=seglar till Kina

Gyllene drake=180:e meridianen, kalenderdagar 

Ros genomborrad av dolk= sjöman som är modig och villig att gå en fight 

Håll och fast alt Hold and Fast=rorsman med snabba reaktioner i dåliga väderföhållanden.

Hula tjej=män som seglade på hawai

Pinuppa=påminnelse om kärleken den lämnat i land

Sjöjungfru=kärlek till havet 

Fyr= symbol för ljus, hopp och skydd.

Gris och tupp=vidskepelse mot skeppsbrott och garanti för överlevnad. dessa djur ofta hölls ombord i trälådor som sällan sjönk i en olycka, ofta spolades iland med djuren fortfarande i god behag.





Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela