omegan.blogg.se

Midsommar och segling

Publicerad 2023-06-21 11:46:12 i Naturgeografi,

Midsommarveckan är här. Men det blir inte midsommar förrän Gurli har sagt sitt.

" Ja nu är sommaren över för den här gången" brukar det låta

Många har ju inte ens gått på semester så det är väl lite drastiskt uttalande kanhända. Men är man en sann negativist så är det inga konstigheter alls med det uttalandet. Jag gillar Gurlis råa, raka och negativa perspektiv. Det öppnar också upp för en hel del positiva överraskningar under den egentliga sommaren som faktiskt pågår i ytterligare drygt två månader.

Men vilken tur att jordaxeln lutar. Annars hade vi inte haft någon midsommar. Jordaxeln lutar nu ca 23,4 grader men de senaste fem miljarder åren har lutningen pendlat mellan 22,2 och 24,2 grader. Variationerna handlar tydligen om att det uppstår lite resonans när det kära gamla jordklotet snurrar och susar fram i etern. Men månen håller ett grepp om jorden också och verkar vara lite stabiliserande i sammanhanget. Att lutningen blev som den blev verkar vara mer av en tillfällighet. Från början dvs för ganska länge sedan, flera år sedan är det nu. Närmare bestämt ca 14 miljarder år sedan när det begav sig så hade troligtvis planeterna en mer eller mindre upprätt rotation. Arkitekten bakom universum ville såklart också ha lite struktur samt ordning och reda. Därefter förstördes strukturen något pga att himlakropparna kolliderade med varandra och "tippade" lite.

Hur som helst imorgon kastar jag loss oavsett Gurli och variationer i jordaxellutningen. Om jag råkar på några intressanta iakttagelser så kan det bli aktuellt med kortare uppdateringar/bildinlägg under de kommande seglingsdagarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela