omegan.blogg.se

Vaktmästarn! Är bananerna fina idag?

Publicerad 2023-05-11 17:42:00 i Allmänt,

Bananer på båten - bananbåt

Att ta med bananer ombord betyder otur. Hur kommer det sig? En till synes oskyldig liten gul frukt kan väl inte spela så stor roll. Vad är upprinnelsen till detta ofördelaktiga rykte? Enkel forskning ger mig fyra teorier.

1.) På 1700-talet transporterades bananer på stora träskepp varav ett förliste. All besättning gick under det enda spår man såg efter olyckan var tusentals gula bananer som låg skvalpade på vattenytan.

2.) När man lastade ombord de stora banantunnorna så följde det även med en del objudna gäster såsom giftiga spindlar, ormar och andra skadedjur. Under transporten blev besättningen terroriserade av dessa – ibland dödligt giftiga fripassagerare.

3.) I och med att bananer snabbt blir dåliga så var man tvungen att skynda på transporterna för att helt enkelt kunna leverera färsk frukt. Fartygen var tvungna att segla mycket snabbt vilket i sin tur ledde till att fiskarna ombord inte kunde fånga tillräckligt med mat till den svältande besättningen.

4.) Bananer utsöndrar etylengas när de mognar. Etylengas gör att matvaror som förvaras i samma utrymme härsknar mycket fortare. Besättningen fick således all sin proviant förstörd.

Vaktmästarn! Är bananerna fina idag?

 

Nja det är dåligt med bananbåtar i min hemmahamn numera. För några år sedan hade vi 2 st Chiquita, en RJ85 och en Broström. Nedan en bild på Rj;n

 Jag kommer ihåg en skurning med Låkas och Andersson runt 08 eller 09 kanske. Vi va inte klara för sjön men det rådde sjösättning av båtar hela dagen runt omkring oss med den stora kranbilen. RJ;n åkte i plurret på fm. Och sedan efter lunch när vi intog energidryck i sittbrunnen lyftes ytterligare en Chiquita i skyn över oss.
Andersson ; "va fan den där båten har man ju redan sjösatt en gång!" hahah ganska roligt faktiskt.
 
Den perfekta båten att måla banangul och döpa till chiquita med rätt logga och allt är faktiskt ifbåten. Jag har själv seglat if två somrar och vill inte skita ned if;n. Gillar verkligen designen men studerar man den närmare så är det inte alls lika vackert längre. Ser ni vilken utomordentlig bananbåt det är;
 

Vaktmästarn! Är bananerna fina idag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela