omegan.blogg.se

Nils&Nils

Publicerad 2024-06-28 12:29:52 i Kulturhistoria,

Jag besökte Städsholmen i veckan och det är som vanligt vackert så in i helsike.
Tänkte på den gamle lotsen Nils som jobbade hela sitt liv här;
(null)
Undrar om han var i tjänst när kanalbåten Nils gick på grund 18 januari 1929? Då var det inte lika fint och gulligt där ute.
Salt och fotogen samt  sju män och en kvinna fanns ombord. Ovädret hade börjat på tisdageftermiddagen och de hade ankrat upp utanför Städsholmen. Sedan kom snöstormen, med upp till 34 sekundmeter i vindbyarna. Ankarkättingen brast och man gick på grund sydsydväst om Städsholmen.

(null)

(null)

 Besättning vadade till måsklabben sedan en av dem simmat dit med en tamp som de andra sedan kunde ta sig i land med. Där gick de i ett dygn, från en enbuske till en sten och tillbaka, innan de upptäcktes av lotsarna på Städsholmen . På Städsholmen fick de mat och kunde värma sig. På grund av stormen dröjde det några dagar innan de kunde komma in till Västervik och bli undersökta av läkare. Till slut fick isbrytaren Thor gå till Städsholmen och hämta den förlista båtens besättning. Några av dem hade frostskador, men de hade klarat sig förvånansvärt bra, trots hård vind, kyla och brist på mat.Den som simmat i land med tampen var den 44-årige eldaren Karl Norberg från Degerhamn på Öland. Han hade sin son, 22-årige Emil, med sig ombord som matros.  Eldare Norberg blev så blöt av simturen att han frös ihjäl på skäret. Han offrade sitt liv för de andra. När de blöta kläderna snabbt frusit till is lade han sig lugnt ner på klippan för att dö, enligt de överlevande. De andra hade också blivit blöta när de tog sig i land men lyckades hålla kroppsvärmen.Den som klarade sig bäst, och fick de andra att överleva där ute på skäret, var den unga kockan Ellö Pihlava som "genom sitt glada livsmod lyckades hålla modet uppe hos sina manliga besättningskamrater". Det var hon som fick dem att hålla sig i rörelse och inte lägga sig ner på klippan och frysa ihjäl . Bland annat fick hon dem att sjunga tillsammans på natten. Vad bistert det måsta ha varit den där januaridagen när det blåste 34 m/s i byarna. Vilka kontraster mot junidagen 2024 som jag nyligen fick uppleva.
(null)
(null)
(null)
(null)

Om

Spårö och berguven

Publicerad 2024-06-22 16:26:00 i Naturgeografi,

 Berguven vakar över Spårö! Inte bara över Spårö förresten. Sedan maj 2021 vakar den över hela västerviks kommun. Tänka sig att västerviks kommun såg till så att Berguven, Bubo Bubo, utnämndes till Västerviks kommuns kommunfågel. Ja men det där gjorde tjänstemännen riktigt bra, stort grattis. Reklam verkar ofta kommuntjänstemännen vara bättre på än att ta hand om kärnverksamheten. Sedan urminnes tider har Berguven funnits i vårt kustland. Att det är en mytisk och skygg varelse som väckt förundran i alla tider råder inga tveksamheter om. Berguven är en av världens största ugglor och med de lysande ögonen och nästan ljudlösa framfart så snackar vi image. Spårö mäter 34 meter över havet på sin högsta punkt och utsikten däruppe är inte alls illa. Uppe på balkongen på Båken är det 55 m över havet. Ölands norra udde i sydost går att ana vid bra sikt. Bergväggarna här motsvarar sinnebilden för ett riktigt örnnäste. Kan tänka mig att Berguven trivs. Spårö har trots sin karga natur en hel del rara växter bla blåsippa, vildlin, krustistel och bergmynta. Torr hällmarkskog och fuktig blåbärsskog dominerar mellan berg i dagen. En del dalsänkor finns och där finns mer lövinslag osv. Berguven trivs i bergiga skogstrakter såsom topografin på Spårö.  På stupande bergsbranter och klippiga skärgårdsöar kan den dagtid ses sitta stilla på något skymt ställe. På nattetid jagar den och det bjuds på så mkt på Spårö. Smörgåsbordet innehåller bla gnagare som brunråtta och vattensork, hare , kanin, änder, kråk- och måsfåglar. Fisk, grodor och olika småfåglar är en annan populär föda. Ibland kan berguven ta andra ugglor och rovfåglar vilket känns lite magstarkt.

Spårö och Berguven lika magiska är de var för sig men i den där härliga föreningen känner ej synnergismen några gränser. Jag har hört att Berguven har huserat där sedan gammalt. Sydvästra sidan med dess branter verkar den gilla. Men varför pratar vi singularis? Det är väl inte endast en uv på Spårö? Man pratar om Berguven på Spårö. Men om jag inte har missat något så krävs det åtminstone två uvar för att skapa en tredje. Det är nämligen så att Uven eller snarare uvarna på Spårö har fått tillökning i veckan. Stort grattis!
Kolla vilka fina nyförvärv!

 

 

 

Midsommar

Publicerad 2024-06-21 08:00:13 i Allmänt,

Det blir inte midsommar förrän Gurli har sagt sitt och så här lät det i veckan;

"Det blir ett dåligt år i år, det är så jävla kallt. 12 grader blir det på midsommardagen. Ja nu är sommaren över för den här gången" 

Många har ju inte ens gått på semester så det är väl lite drastiskt uttalande kanhända. Men  Gurlis råa, raka och negativa perspektiv gillas och det öppnar också upp för en hel del positiva överraskningar under den egentliga sommaren som faktiskt pågår i ytterligare drygt två månader.

Men vilken tur att jordaxeln lutar. Annars hade vi inte haft någon midsommar. Jordaxeln lutar nu ca 23,4 grader men de senaste fem miljarder åren har lutningen pendlat mellan 22,2 och 24,2 grader. Variationerna handlar tydligen om att det uppstår lite resonans när det kära gamla jordklotet snurrar och susar fram i etern. Men månen håller ett grepp om jorden också och verkar vara lite stabiliserande i sammanhanget. Att lutningen blev som den blev verkar vara mer av en tillfällighet. Från början dvs för ganska länge sedan, flera år sedan är det nu. Närmare bestämt ca 14 miljarder år sedan när det begav sig så hade troligtvis planeterna en mer eller mindre upprätt rotation. Arkitekten bakom universum ville såklart också ha lite struktur samt ordning och reda. Därefter förstördes strukturen något pga att himlakropparna kolliderade med varandra och "tippade" lite.

Hur som helst - glad midsommar!

Snart är det jul igen!

Publicerad 2024-06-14 12:57:26 i Segelbåtsfix,

Julgranen år 2023 fick leva vidare i ett  hedersuppdrag. Den har genomgått en förvandling och kommer nu få tjänstgöra som 2:e rorkult. Här snackar vi högoktanig återanvändning. Greta Tunberg skulle svimma av entusiasm och utbrista i; 
- det där är ju helt genialt!
Nedan fortsättning på metamorfosen:

(null)
Passade på att slipa och lacka originalet också.


Rorkulten kan gå av

Publicerad 2024-06-07 14:00:00 i Segelbåtsfix,

 
Det ör mycket med ett spett och ännu mer med en rorkult. På stortrissen är det (s)kört. Titta själva så får ni se vad som kan hända.
Aj aj aj! 
Och oj oj oj! Det där borde man förebygga genom att ha med sig en i reserv. Den ska få ingå i basutrustningen framöver. Det är bara att ta tag i. Det är skoj med träprojekt!
Om det finns en i reserv så undviker man att behöva ta till den här typen av lagningar:
 
 
 
 
 

Hagaslätt

Publicerad 2024-06-06 11:33:59 i Allmänt,

(null)

(null)
Finns det något trevligare café i skärgården? Lugnet på Hagaslätt är lugnet självt. Ja här i skärgården händer ingenting. Nybakade vaniljcrunchbullar var nog tamejtusan bättre än kardemumma som förövrigt alltid är ett säkert kort här. Det händer inget. Jo jädrar man har ordnat med rättigheter inför den här sommaren. Tjosan! Det där kommer bli succé här i skärgården. Det blir som en tavla. Men ingen tavla är så vacker som skärgården själv. Här händer ingenting. Skärgården.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela