omegan.blogg.se

Nils&Nils

Publicerad 2024-06-28 12:29:52 i Kulturhistoria,

Jag besökte Städsholmen i veckan och det är som vanligt vackert så in i helsike.
Tänkte på den gamle lotsen Nils som jobbade hela sitt liv här;
(null)
Undrar om han var i tjänst när kanalbåten Nils gick på grund 18 januari 1929? Då var det inte lika fint och gulligt där ute.
Salt och fotogen samt  sju män och en kvinna fanns ombord. Ovädret hade börjat på tisdageftermiddagen och de hade ankrat upp utanför Städsholmen. Sedan kom snöstormen, med upp till 34 sekundmeter i vindbyarna. Ankarkättingen brast och man gick på grund sydsydväst om Städsholmen.

(null)

(null)

 Besättning vadade till måsklabben sedan en av dem simmat dit med en tamp som de andra sedan kunde ta sig i land med. Där gick de i ett dygn, från en enbuske till en sten och tillbaka, innan de upptäcktes av lotsarna på Städsholmen . På Städsholmen fick de mat och kunde värma sig. På grund av stormen dröjde det några dagar innan de kunde komma in till Västervik och bli undersökta av läkare. Till slut fick isbrytaren Thor gå till Städsholmen och hämta den förlista båtens besättning. Några av dem hade frostskador, men de hade klarat sig förvånansvärt bra, trots hård vind, kyla och brist på mat.Den som simmat i land med tampen var den 44-årige eldaren Karl Norberg från Degerhamn på Öland. Han hade sin son, 22-årige Emil, med sig ombord som matros.  Eldare Norberg blev så blöt av simturen att han frös ihjäl på skäret. Han offrade sitt liv för de andra. När de blöta kläderna snabbt frusit till is lade han sig lugnt ner på klippan för att dö, enligt de överlevande. De andra hade också blivit blöta när de tog sig i land men lyckades hålla kroppsvärmen.Den som klarade sig bäst, och fick de andra att överleva där ute på skäret, var den unga kockan Ellö Pihlava som "genom sitt glada livsmod lyckades hålla modet uppe hos sina manliga besättningskamrater". Det var hon som fick dem att hålla sig i rörelse och inte lägga sig ner på klippan och frysa ihjäl . Bland annat fick hon dem att sjunga tillsammans på natten. Vad bistert det måsta ha varit den där januaridagen när det blåste 34 m/s i byarna. Vilka kontraster mot junidagen 2024 som jag nyligen fick uppleva.
(null)
(null)
(null)
(null)

Om

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela