Kaelma

Senast på Äskeskär var det de högoktaniga växterna femfingerört och backnejlika som hade strålkastarskenet på sig. Nu stundar en liten tid, relativt kort sådan, då gulkämpen också ska ha lite uppmärksamhet.
Jomen jag sprang wågöwunt för att hitta blommorna. Men förgäves, trots mitt lugna 7mintempo. För övrigt rekommenderas löparrundan på knappa halvmilen wågöwunt.
Gulkämpen blommar under högsäsong men samtidigt är blommorna oansenliga kunde jag läsa mig till. Nja de där blommorna är kanske inte så enkla att hitta tänkte jag lite lätt nedstämd efter löparrundan. Eller inte nestämd kanske men vadå. Oansenliga blommor är heller inget riktmärke. Blommorna, jag menar såklart gulkämparna. Gulkämpar, vilket namn! Det där måste vi nog återkomma till. Gulkämpar växer huvudsakligen på havsstrandängar där den tillhör karaktärsväxterna.
Den växer i täta tuvor och har smalt jämnbreda, köttiga, ofta fläckiga blad.
Djur som betar längs havsstränder tycker om växten som smakar salt. Medicinskt har den använts som lindrande medel vid olika magbesvär.
Just det, jag glömde en detalj förresten. Det ska vara gott om gulkämpe(plantago maritima) på Rågö, har jag läst.
Optimal kryss med fullt ställ och 5-7 m/s förbi mannen idag på självaste midsommarafton. Snabba slag blev det, gud va skoj!
1892 fick man en idé om att bygga en fyr på skäret Mannen. Fyren fick namnet Mannen. Idag hade det varit ett alldeles för kontroversiellt namnförslag oavsett skärets historia.
Så här tänkte i alla fall lotsstyrelsen för 130 år sedan;
"Mellan Bussans och Ekö fyrar Hafva under de senare åren af 3 nya fyrar och dessutom flyttning av Bussans nu temligen odugliga fyr. Det vore önskligt att få en fyr å det lilla skär som kallas Mannen beläget strax o om farleden midt emellan den svarta pyramidbojen å Norra Winöfjärden (Vester om Strupö) och Norra ändan af lilla Bergö, för att kunna draga en betydligare fördel af den vägledningsom erhålles av Soens och Ekö fyrar. Fyren å Mannen bör i alla hänseenden vara denförsta som uppföres af de begärda fyrarna som alla tillsammans skulle leda klart upp till Spårö eller Lindödjupet"
Midsommarveckan är här. Men det blir inte midsommar förrän Gurli har sagt sitt.
" Ja nu är sommaren över för den här gången" brukar det låta
Många har ju inte ens gått på semester så det är väl lite drastiskt uttalande kanhända. Men är man en sann negativist så är det inga konstigheter alls med det uttalandet. Jag gillar Gurlis råa, raka och negativa perspektiv. Det öppnar också upp för en hel del positiva överraskningar under den egentliga sommaren som faktiskt pågår i ytterligare drygt två månader.
Men vilken tur att jordaxeln lutar. Annars hade vi inte haft någon midsommar. Jordaxeln lutar nu ca 23,4 grader men de senaste fem miljarder åren har lutningen pendlat mellan 22,2 och 24,2 grader. Variationerna handlar tydligen om att det uppstår lite resonans när det kära gamla jordklotet snurrar och susar fram i etern. Men månen håller ett grepp om jorden också och verkar vara lite stabiliserande i sammanhanget. Att lutningen blev som den blev verkar vara mer av en tillfällighet. Från början dvs för ganska länge sedan, flera år sedan är det nu. Närmare bestämt ca 14 miljarder år sedan när det begav sig så hade troligtvis planeterna en mer eller mindre upprätt rotation. Arkitekten bakom universum ville såklart också ha lite struktur samt ordning och reda. Därefter förstördes strukturen något pga att himlakropparna kolliderade med varandra och "tippade" lite.
Hur som helst imorgon kastar jag loss oavsett Gurli och variationer i jordaxellutningen. Om jag råkar på några intressanta iakttagelser så kan det bli aktuellt med kortare uppdateringar/bildinlägg under de kommande seglingsdagarna.
Som restaurangbåt har den tjänat ganska länge i Västervik. Ända tills kommunen blev oroliga för att kajen skulle rasa sönder och samman och den blev förpassad till en gudsförgäten plats. Det finns dock en del konspirationsteorier i Västervik som menar att Björn Ulveus har ett finger med i det där spelet, men ta det med en nypa salt för guds skull. Hur som helst så gillade jag ej utveckling under 2000-talet. Utbyggnaden med det flytande restaurangdäcket skymde verkligen det sköna fartyget. Och inte nog med det, Simson blev fixerad mot kaj och gungade inte längre i takt med vågorna. Utvecklingen efter 2015 ska vi inte ens prata om då det blev mer diskotek som absolut inte harmonierade. Här ser vi en bild från slutet av Simsoneran.
Simson Loungebar, hahaha, jo ta tackar. Nej det där harmonierar knappast med den fina gamla Simsonbåten.
Glansdagarna var nog innan man byggde på med det stora flytande restaurangdäcket. Vi pratar slutet av 1900-talet. Oj va fint det var då?
Ölen serverades i kupor och båten gungade lite försiktigt i takt med sjögången på gamlebyviken. En kväll i maj, närmare bestämt den 20;e maj 1995 träffade jag min Camilla. Jag blev kär. Så det vill jag tacka den fina gamla krogbåten Simson för. Och tänka sig att jag fortfarande 28 år senare har jag min Camilla som jag fortfarande är väldigt kär i. Tack vare krogbåten Simson! Återigen stort tack ännu en gång Simson för allt! Och hoppas att du fortsätter i fin gammal kroganda i rätt miljö för då kommer Camilla och jag på finmiddag 20/5 2025. Oj oj vilka siffror det råkade bli på vårt 30 års jubileum. Nä dra på trissor. 20 25 och 20/5. Det där är för bra för att vara sant. Måste bara ta tillfället i akt. När du läser det här Camilla. Vill du förlova dig med mig? Tänker ända att då har vi varit tillsammans i 30 år och risken att göra något förhastat är ganska liten. Så efter noga övervägande känner jag nu att tillfället är rätt. Ska vi förlova oss den 20/5-25?
Under 70- och 80-talet var båten i många olika ägarkonstellationer. Under 2:a världskriget var fartyget kamouflagemålat. Och den användes då för att transportera värnpliktiga och civil personal till befästningarna i skärgården.
På 30-talet döptes den till Bo Simson och trafikerade vintertid Dalarö-Ornö-Utö. Här ser vi en bild från den tiden.
1914 var året då det begav sig och den fick för 1:a gången flyta på Östersjön. Namnet på fartyget var m/s Avance och upprinnelsen till det namnet kommer från motorn. Fartyget byggdes för att prova ut den första Avancemotorn som var en brännoljedriven tändkulemotor. Båten trafikerade då Augustendal i Nacka och Slussen. Här nedan avslutar vi det här inlägget med en bild från den tiden.